Parnassia

Parnassia

Over een ommetje en een bijzondere plant

Een vierde ommetje

Het ommetje Blok&Broek in Hulten is het vierde, lokale NLGR-wandelpad. Leemkuilen en Klein Heike in Gilze en Vijf Eiken in Rijen gingen aan Hulten vooraf. Molenschot ligt al jaren op de tekentafel, maar wil maar niet van de grond komen. Een ommetje wandelen is ‘een blokje om gaan’ van pakweg 5 km. Bij voorkeur aan de rand van een woonkern en met een horecagelegenheid op de route. En ook bij voorkeur zo min mogelijk via de openbare weg. Dat laatste lukt ons maar matig. Er zijn zoveel paden in het buitengebied verloren gegaan. De charme zit nu vooral in een stukje over boerenland. Of zoals in Blok&Broek door het bos en langs een beek, in dit geval de Grote Leij. Ommetje Vijf Eiken loopt deels door oude, niet meer zichtbare geschiedenis. Het ommetje Blok&Broek echter voert je in het bos van het Blok terug. naar de feitelijk nog recente geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Je kunt je ook afvragen hoe het er in Hulten in de jaren 30 voor de Wereldoorlog aan toe ging. Denk aan een boemeltreintje, geen drukke 282, wel een vliegtuig maar geen vliegbasis, geen A58….veel zandpaden om alle boerenlandpercelen bereikbaar te houden, zompig broekland, aangeplant bos. En als je dat voor ogen hebt, maak dan eens een sprong voorwaarts in de tijd. Hoe ziet Hulten eruit in 2030? Wijkevoort, is dan al jaren een industrieterrein. Zou dat stukje zandpad, dat er nu nog ligt, dan nog bestaan? Kan Hulten de verstedelijking van zich afhouden? Zou het dat wel moeten willen?

Folder en informatieborden

Parnassia Ameland

Natuurlijk moeten er foto’s in de folder en op de informatieborden voor zo’n ommetje. Een plaatje bij een praatje. Bloeiende planten mogen, als het effe kan, niet ontbreken. Op zoek naar een mooie, witte bloem, raakte ik verzeild in mijn eigen, slordig gelabelde fotoarchief. Ik vond een naamloos wit bloemetje, dat prima paste bij de foto’s die ik al gekozen had. Inleveren bij ons ontwerpbureau en klaar!
Enkele dagen later rolden de proefdrukken binnen. Ik zag mijn wit bloemetje en de twijfel sloeg toe. Groeit deze plant wel in Hulten? Ik moest een soortnaam hebben!  Zelf gezocht…. geen passende soortnaam te vinden. Er was steeds iets wat niet klopte. De oude garde van de NLGR ingeschakeld. Er rolden verschillende namen uit, maar geen eenduidige, heldere soortnaam. De oude garde schakelde een andere ‘garde’  in. Tegen middernacht: ‘Antwoord: Stop onmiddellijk met de aanleg van dat ommetje. Dit is Parnassia. Dat is een zwaar beschermde plant. Groeit die daar? Oh hemel!

Parnassia

Parnassia Kennemerduinen

Nee, helaas. Mijn naamloze foto (met kever) heb ik jaren geleden gemaakt in de Kennemerduinen. Toch is het wel de moeite waard om wat meer te lezen over parnassia. Zoek ‘Flora van Nederland’ en daarna ‘Parnassia’. Parnassia palustris om volledig te zijn. Het is een zeldzame plant, die je dus voornamelijk in het duingebied langs de kust vindt. Het bijzondere van parnassia zit met name in haar vorm van kruisbestuiving. Een vriend van me vertelde overigens dat parnassia ooit ook bij het Merkske onder Baarle Nassau groeide, maar daar is ze inmiddels volledig verdwenen.
Uiteraard heb ik de foto op de valreep vervangen. Eind goed al goed. Later bleek NLGR-fotograaf Willem Post nog een tweetal dia’s van parnassia te hebben. In een nog verder verleden op Ameland gemaakt.

Foto’s Willem Post, Will van Riel, tekst: Will van Riel