Ooievaarsbek

Over een buitenkans: plantgoedactie van de NLGR

Halve prijs!

Wat een prachtig assortiment! Fruitbomen natuurlijk, die zijn de voorgaande plantgoedacties altijd een topper geweest. Ik zie hoogstam- en laagstambomen op de bestellijst staan. Op die lijst staan ook klimplanten. Ik zie de winterjasmijn. Dat is een heldergele vroegbloeier. Kunt u lekker laten gaan, als u een grotere tuin hebt. Voor een kleine tuin moet u hem snoeien. Let er bij het snoeien wel op dat winterjasmijn bloeit op tweejarige takken. Snoei je elk jaar alles kort dan heb je niet veel bloemen. De winterhortensia staat ook op de lijst. Vraagt u mij naar een klimmer, die geschikt is voor een muur of schutting op het noorden, dan zeg ik: de klimhortensia. Kijk daar, een groenblijvende clematis. Ik heb in mijn wat kleine tuin naast de gewone bosrank ook een groenblijvende clematis staan. Daar betaalt u, normaal gesproken, toch al snel € 8 voor. In de plantgoedactie kost hij maar € 4.
Naast de fruitbomen en de klimplanten worden er in de plantgoedactie van de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen ook nog drie pakketten met borderplanten aangeboden: een wit, een blauw/paars en een roze pakket. Eén pakket levert ongeveer een vierkante meter sterke, langbloeiende borderplanten op. De beresterke, bladhoudende vinca zit er tussen, natuurlijk in wit of blauw. Een vierkante meter? Bij mijn buurman vult de vinca in zijn eentje de hele voortuin. De armeria is een beetje een buitenbeentje. U kent deze plant als Engels gras. Weinig planten ‘verzuipen’ graag, maar Engels gras zeker niet. Een droge staanplaats is beter, op een stapelmuurtje bijvoorbeeld. U kunt Engels gras ook goed langs het paadje naar uw voordeur zetten, het paadje dat u in de winter met wat strooizout vorstvrij wilt hebben. Engels gras houdt best van wat zout. Een pakket met 9 plantjes voor op zijn minst een vierkante meter border kost u tijdens de plantgoedactie maar € 6. De werkelijke prijs is € 12. Hebt u eerder aan onze actie deelgenomen, dan weet u dat de gemeente die € 6 bijlegt. Ik leg u zo dadelijk uit waarom. Eerst even aandacht voor mijn favoriete borderplant.

Geranium sanguineum

Zeg maar gewoon de ooievaarsbek en dus niet de geranium die op de vensterbank staat. Wat is ooievaarsbek een oersterke plant! Hij heeft veel en ook best mooi ingesneden blad. Via dat blad ‘verdampt’ er bij warm weer uiteraard heel wat vocht. Logisch dat de plant dan dankbaar is voor wat extra water. Gaat hij vanwege de warmte een beetje ‘liggen’ dan is hij er met een scheut water zo weer bovenop. Dat de plant ooievaarsbek heet, kunt u zien aan het vruchtbeginsel van een uitgebloeide bloem. Geef hem een ruim plek in uw border. Verder stelt hij niet veel eisen. Na de eerste bloei terugsnoeien tot zo’n 10-15 cm en u krijgt een tweede bloei. Maar misschien wel het belangrijkste: de ecologische waarde. Het is een echte bijen- en vlinderplant. Er is zelfs een vlindertje, dat afhankelijk is van de ooievaarsbek (het bruin blauwtje). Dat zou ook gelden voor een spinnetje maar daar weet ik verder niets over.

Daarom!

U kunt planten in uw tuin zetten omdat u ze mooi vindt. Een goede reden! Er zijn echter meer heel goede redenen. Misschien is het verstandig, daar ook eens bij stil te staan. Laten we het dan hebben over uw gezondheid en een gezond leefklimaat. Hoe slecht is een versteende leefomgeving, een verharde tuin, een verhard openbaar gebied…? De klimaatverandering zorgt steeds vaker voor enorme plensbuien. Als dat water nergens de grond in kan, wordt de overlast alleen maar groter. Planten vangen ‘fijnstof’ op en absorberen Co2. We hebben ons toch voorgenomen die troep in onze lucht juist te verminderen? Planten en bomen zijn in dat absorberen van Co2 nog beter dan we al dachten.
En dan is er nog een klimaatreden om je omgeving met natuur gezond te maken. In een versteende omgeving is het in een warme zomer al gauw 3½ graad warmer dan in een groene omgeving. Die hoge temperatuur zorgt voor hittestress. Geen wonder dat Tilburg deze effecten wil bestrijden en vindt dat de stad groener moet worden. Met hulp van de burgers! Welnu, de gemeente Gilze Rijen is daarom al jaren sponsor van de plantgoedactie.
Houd Weekblad en de site van gemeente en NLGR in de gaten?