Eendjes in de tuinvijver

Wilde eend

Over wilde eenden

Niet echt bijzonder

Wilde eendDat is klets, natuurlijk is het bijzonder als een wilde eend een nest jonkies in jouw tuin uitbroedt en ze in jouw vijver ten doop houdt. En helemaal als het een relatief kleine tuin is en een dito tuinvijver. Het wordt al wat minder bijzonder als ik erbij vertel dat dit huis en deze tuin tamelijk dicht bij de waterplas van Water aan de Warande liggen. Is de ‘eizwangere’ moeder dan zomaar wat gaan kuieren op zoek naar een aardige ‘B&B’? Nee dat toch ook weer niet.

Hebt u wel eens een woerd van de wilde eend te keer zien gaan met een vrouwtje? Of erger, meerdere mannetjes met één vrouwtje? Soms gaan dat er zo fors aan toe, dat er nadien een dood vrouwtje in het water drijft. Beetje gruwelijk voorgesteld, maar het komt voor. De keer dat ik ze bezig zag, werd ik echt boos en wilde van alles en nog wat naar die onopgevoede beesten smijten. Dom van mij uiteraard, want beesten zijn nu eenmaal beesten en gedragen zich ook als zodanig.

Het regent eendjes

eend in de vijver

Dat is de kop boven een bericht op de site van ´VroegeVogels’ (http://vroegevogels.vara.nl).

Het stukje verhaalt over een wilde eend die broedt in een plantenbak die aan een balkon hangt, ruim drie meter boven de begane grond. Als de eendjes (pullen) groot genoeg zijn om met moeder op stap te gaan, maken er tien een zweefduik vanaf die hoogte. Het regent dus letterlijk eendjes. De eigenaresse van het huis heeft er een filmpje van gemaakt (YouTube). De eendjes aarzelen even, maar springen dan een voor een moeder achterna. De eigenaresse van het huis kan nog een filmpje maken, want het verlaten eendennest is onmiddellijk overgenomen door een ander vrouwtje.

In een dakgoot, een plantenbank, een kleine tuin met een kleine vijver, de vrouwtjes zoeken dit soort plaatsen op om een tijdje verlost te zijn van die opdringerige mannetjes. Rust en veiligheid. Uiteindelijk bedenkt de natuur altijd zelf de oplossing.

Toen mijn kleindochters Sam en Tess me vertelden over het nest in de buurt van Water aan de Warande, zeiden ze erbij dat er eerst twaalf eendenkuikens waren. Toen ze later gingen kijken waren het er nog maar acht. Vier kuikens waren uit de tuin geroofd door een reiger of misschien wel een kraai. Twaalf eieren is trouwens heel bijzonder, vaker zijn het er tien of minder.

Wilde eenden

Wilde eend in de vijverDe woerd, die ik zonet nog beschreef als een barbaar, ziet er prachtig uit. Let maar eens op zijn glanzende kleuren. Het vrouwtje is slim genoeg om er juist niet opvallend uit te zien. Ze heeft wel links en recht een subtiel, mooi blauw vlekje in een vleugelpunt (spiegel). Dat vrouwtje broedt normaal gesproken ergens tussen riet of lang gras, maar ook in de natuur zoekt ze graag een veiliger plek, bijvoorbeeld in een holle boom. Wilde eenden eten uiteraard stukjes brood die mensen komen strooien, maar hun voorkeur gaat uit naar dierlijk voedsel zoals kleine visjes, wormen maar ook slakken.

U kijkt er mogelijk van op, maar het gaat niet goed met de wilde eend. Wilde eenden kom je toch overal tegen op het hele noordelijke halfrond? Het is inderdaad onze bekendste eend, met overigens een vreemde naam. Alle niet tamme eenden zijn immers wild. Het is wel zo, dat onze tamme eend van die wilde soort afstamt. Maar nee, het gaat echt niet goed met ze. Minder nesten en te weinig pullen overleven hun kwetsbare leeftijd. Misschien gaat het ook wel te goed met de blauwe reigers en de kraaien.

Wat doe je nu met zo’n nest in je tuin? Er uiteraard even van genieten maar ze daarna met zachte dwang toch terug naar het ruime water leiden. Lukt dat niet, bel dan de dierenambulance. Maar ook hier is de kans groot dat de natuur het zelf oplost. De moeder met de resterende acht eendjes werd onrustig en wandelde zelf naar Water aan de Warande terug. Eenmaal terug op de waterplas zag eigenaresse Gerry dat er drie pullen onmiddellijk ten prooi vielen aan een snoek. Uiteindelijk zal er mogelijk maar één eendje overblijven. Het sterke dier dat steeds aan alle gevaren ontsnapt. Maar met één nakomeling houd je de soort natuurlijk niet in stand. Moeder eend zal dus wel terug naar de mannen moeten, of ze wil of niet.

Foto’s Christel Zegers