D’n Steenakker 2

D'n Steenakker

Over een rauwenis die geen rauwenis blijft

Parkbos

Heb je het over rauwenis, dan bedoel je meestal: rotzooi. D’n Steenakker’, het project van gemeente, Kern ’75 en NLGR aan de Ridderstraat in Gilze, is volgens sommige mensen een rauwenis. ‘Allemaal onkruid…. een meter hoog….!’ Een tikje overdreven maar dat mag, als iets je dwars zit. ‘Rauwenis’ is geen woordenboekwoord, dus weet ik niet goed of het nu rouwenis of rauwenis is.
Het was de bedoeling dat in de slotmaanden van 2019 en de beginmaand van 2020 het grondwerk gedaan zou worden. Dan zouden we in het voorjaar van 2020 kunnen gaan planten.
Ik tel 20 inheemse laanbomen, 40 bomen die monumentaal mogen uitgroeien (met ook een enkele niet-inheemse soort ertussen), 27 bloesembomen (prunus en malus natuurlijk maar ik zie ook 2 magnolia’s op de lijst staan). Resten nog 22 vruchtdragende bomen en 35 fruitheesters. In totaal 144 bomen en struiken: 52 verschillende soorten.

Variatie

Dat grote aantal soorten heeft twee redenen: een verzameling verschillende bomen is minder kwetsbaar voor ziekten en plagen en die variatie past bij het beeld van een parkbos. Al die bomen en struiken hebben één ding gemeen: ze vervangen een gekapte boom of struik. Het project gaat immers over compensatiegroen. We proberen zo dicht mogelijk tegen de bebouwde kom vervangers aan te planten voor in de kom verdwenen bomen. We geven er extra kwaliteit aan door de aanplant landschappelijk in de omgeving te integreren. Het werk van een landschapsarchitecte in dit geval. 

Zorgvuldigheid kost tijd

Als burger wil je liever vandaag nog een schop in de grond steken dan morgen, maar zo werkt ‘zorgvuldigheid‘ niet. De besluitvorming moet in de politieke agenda ingepast worden. De procedure van onderzoek, aanbesteding enzovoort moet netjes gevolgd worden. Wat dat onderzoek betreft wisten we dat het perceel onderzocht moest worden op niet geëxplodeerde projectielen. Dat geldt bijna voor de hele gemeente. Waar we niet op gerekend hadden was dat het resultaat van het onderzoek zou zijn: er moet een tweede onderzoek volgen. Hetzelfde gold overigens ook voor het archeologisch onderzoek.
Elk nadeel heeft een voordeel. Nu hebben we voor de aanplant van bomen een gunstiger planning: augustus, september 2020 grondwerkzaamheden daarna in oktober, november de aanplant.

D'n Steenakker

Voorlopig fantaseer ik een droombeeld in mijn hoofd. Ik rijd op de fiets richting Verhoven tussen twee rijen laanbomen. Aan mijn rechterhand ligt het parkbos, daar links bomen en rechts bomen en een grote, glooiende bloemenweide ertussen. Een voetpad krult sierlijk rond de heuvel midden in het parkbos. Dan rust mijn oog op de monumentale boom op de heuvel… of is het een bomenboeket? Deze sprookjesboom of dit sprookjesboeket verwijst naar de heilige boom die er ooit stond. Een kind klimt in de boom en ‘n ander kind rent over een vers gemaaid pad de heuvel af.

Foto’s en tekst: Will van Riel