Nieuwsarchief

24 maart Landelijke Opschoondag

Geplaatst op: dinsdag 27 maart 2018


De Landelijke Opschoondag heeft weer heel wat opgebracht. Tussen Gilze, Bavel en Chaam zijn op 24 maart overal de felgekleurde gele en oranje veiligheidshesjes te zien. Langs de kant van de weg lopen zij, in groepjes van twee tot zes mensen. Gewapend met een grote vuilniszak en een grijper ruimen zij het zwerfvuil op dat her en der in de wegberm verstopt ligt. Zelfs uit de sloten wordt allerhande troep opgevist. Achtergelaten door argeloze automobilisten en fietsers die het kennelijk niet zo nauw nemen met ons leefmilieu.

Zaterdagochtend 24 maart komen meer dan 30 actieve vrijwilligers bij elkaar. De helft zijn bekende gezichten en komen van de Buurtvereniging Raakeind, de Buurtvereniging Chaamseweg, de Groene Brigade van de NLGR en de anti-kraak. Het COA, AZC Prinsenbosch te Gilze zorgt voor de andere helft. Asielzoekers uit Armenië, Azerbeidzjan, Ethiopië, Syrië en Uganda tonen zich bereid hun handen uit de mouwen te steken. Sommigen van hen zijn nog geen drie maanden in het veilige Nederland. Maar wij beginnen natuurlijk met een kopje koffie of thee en een praatje om elkaar wat beter te leren kennen. Dan neemt de coördinator, Guus van Roozendaal, het woord en dirigeert iedereen op weg. Zo wordt een gebied bestreken met zo’n 20 kilometer gemeentelijke wegen. En er wordt heel wat opgeraapt. Papier en plastic, blikjes en flessen, hout en metaal, een verkeersbord. Troep, troep en nog eens troep. Alles bij elkaar een kleine acht kubieke meter rotzooi. In een paar uur verzameld. Zwerfvuil.

Om half elf keren wij even terug bij Guus van Roozendaal voor koffie en een appelflap. Sommige trajecten blijken redelijk schoon, anderen vallen wat tegen. Maar het enthousiasme is er niet minder om en na een korte pauze gaat iedereen weer aan de slag. Wij sluiten de dag af met een welverdiende maaltijd, aangeboden door het AZC. Alle deelnemers hartelijk dank.

Keer terug

2018.03.24_Opschoondag1_(31)_-_kopie.JPG