Column Will van Riel

Bijzondere foto

Geplaatst op: zondag 1 oktober 2017


Over buxusmot en wilde zwijnen

Met je neus in de boter 

Ik ben niet met mijn neus in de boter gevallen. Integendeel, het regent eikels terwijl ik in de tuin werk. Ik mis mijn pet. Ook hier zijn de buxusstruiken aangevreten. Iedereen die de voorbije maanden groenafval naar de milieustraat bracht, zag dat er zich een kleine ramp voltrok. Buxusbollen, buxuszuilen, buxusstruiken, allemaal meer of minder kaal gevreten. Er werd voor een kapitaal aan plantgoed weggegooid en dat allemaal dankzij een motje, of beter gezegd, met dank aan de rups van dat motje. Het micronachtvlindertje waar het hier over gaat, heb ik zelf niet gezien, Kars Veling van de Vlinderstichting, uiteraard zou ik haast zeggen, wel!

Wat me echter opvalt, is het verschil tussen de twee soorten buxus die in de tuin staan: ‘de soort van vroeger’ en ‘de soort van tegenwoordig’. ‘De soort van vroeger’, waarvan in de Paasdagen een vers takje bij het wijwatervaatje werd gestoken, heeft dikker, glanzend, wat bolstaand blad. Ooit zag ik in een Zeeuwse tuin hoe je deze struik kon stekken om zo een mooi haagje te kweken. Je moest takjes met een ‘hieltje’ gebruiken. Dat inspireerde me. Een mooi haagje is het nooit geworden. Zand is geen klei. Regelmatig gaf in dat haagje een struik zonder reden de geest. De lege gaten ben ik gaan opvullen met ‘de buxussoort van tegenwoordig’: dunner blad, niet zo glanzend en niet zo diepgroen. Juist die buxus is, in de tuin waarin ik werk, het slachtoffer.

De buxusmot

De buxusmot komt niet ‘van hier’. Het is een exoot die in pakweg tien jaar tijd half Nederland heeft veroverd. Hij was het die met zijn neus in de boter viel, want juist hier trof hij een luilekkerland aan. Heimwee naar zijn land van oorsprong, waarschijnlijk Japan, heeft hij niet meer. We weten dat de nieuwe lichting buxusmotjes al in de maak is. ‘Veel voedsel, veel eters’, dat is een natuurwet. Al met al voorspelt dit niet veel goeds voor volgend jaar. Je kunt kaalgevreten struiken terugsnoeien en hopen dat ze volgend jaar opnieuw uitlopen…. maar wachten doen we niet graag. Je kunt je ook voornemen om volgend jaar zoveel mogelijk rupsen en poppen uit je buxusstruiken te vissen. Als je buxushaagje je zeer aan het hart gaat, is het een optie om ‘vallen met lokstof’ te zetten. Kun je wel ‘wachten’, dan kan op den duur die natuurwet zich in je voordeel keren. Dan wordt de buxusrups mogelijk zelf prooi. Volgens Kars Veling hebben de eerste ‘vijanden’ zich al kenbaar gemaakt. Kandidaten zijn kauw, ekster en mogelijk zelfs ook de koolmees. Ik vond en vind een buxushaagje prachtig, maar ik weet inmiddels ook dat een rij planten van dezelfde soort, zo’n rij kwetsbaar maakt.

Bijzondere foto 

Veel voedsel, veel eters! Nu kom ik toch even terug op die eikels. Het is een gigantisch goed eikelseizoen. Je kunt ze nu, dag na dag, met een grashark bijeen vegen tot grote hopen. Veel eikels, veel eikelvreters, bijvoorbeeld wilde zwijnen. Het wilde zwijn is een van onze vijf grote zoogdieren. We hebben in de Chaamse bossen inmiddels sporen van dat wilde zwijn aangetroffen. Zijn sporen verraden hem.

Daar moet je toch even bij stilstaan. Het is opmerkelijk hoe zo’n relatief groot dier al  kuierend geheel op eigen kracht de Chaamse bossen binnengewandeld is. Het is immers al meer dan 70 jaar geleden dat hij zich hier heeft laten zien. Geweldig goed nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over de biodiversiteit in Brabant. We moeten helaas maar al te vaak melden dat een soort plant of dier verdwenen is.
We zullen er niet aan ontkomen om maatregelen te nemen. We zijn ooit begonnen met de natuur naar onze hand te zetten en moeten daar nu , graag of niet, mee door blijven gaan. De ‘provincie’ onderzoekt al of we mogelijk één of enkele leefgebieden voor wilde zwijnen moeten inrichten. Hoe dan ook… het is de bedoeling dat ze blijven. Boswachter Frans van Natuurmonumenten benadrukt dat het vooral ’s nachts wroetende wilde zwijn de bosbodem lekker omwoelt en zo ruimte maakt voor ontkiemende zaden. Ook weer goed voor de biodiversiteit.

Foto’s Kars Veling, Sjoerd Borst en Natuurmonumenten,

Keer terug