Column Will van Riel

Duurzaamheid

Geplaatst op: vrijdag 22 september 2017


Over duurzaamheid maar vooral over biodiversiteit

Gekandelaberde lindebomen

En bent u in de voorbije maanden door de Pastoor Gillisstraat in Rijen gereden? De eerste foto is in 2016 genomen de tweede dit jaar. Mooi hè? Wat staan die gekortwiekte linden, er prachtig bij. Het behoud heeft zoveel kruim gekost. Het is 'n staaltje ‘duurzaamheid’: waarderen wat je hebt, spaarzaam omgaan met de natuur, niet verspillen. 

Wel over het fietspad langs de Tilburgsebaan in Gilze gefietst? Jammer dat je Amerikaanse eiken niet kunt kandelaberen. Helaas wordt er aan de Tilburgsebaan dit najaar nog ‘n aantal in de weg staande bomen gekapt. Laten we echter hopen dat de laan grotendeels overeind blijft.
Een van de wethouders vroeg ons om een bijdrage te leveren aan de dag van de duurzaamheid, een dag waar zij opportunistisch een week van heeft gemaakt. Ze bedoelt het echt goed, maar … die verdomde realiteit. Een slag maken op een hoger niveau is zo vreselijk moeilijk. Een sleutelhanger uitdelen (bijvoorbeeld) zo verdomd makkelijk.

Potentieel monumentaal

De 50 potentieel monumentale bomen gaan er wel komen denk ik. De actie is door een andere wethouder door midden geknipt: enerzijds de gemeente (dus in de openbare ruimte) en anderzijds particulieren (dus in de eigen tuin). Zo kom je wel aan die 50. Alleen… er zal wel een streep gezet worden door ‘potentieel monumentaal’. Natuurlijk kun je een particulier netjes vragen om die cadeauboom goed te bewaren, maar verder…? En de bomen in de openbare ruimte? Eerlijk gezegd heeft de gemeente geen lijst met beschermde bomen. En ik denk dat ik eigenlijk zo’n lijst ook helemaal niet meer wil. Alle bomen in de openbare ruimte zijn beschermd: punt uit! Het is duurzaam bezit van de gemeenschap. Politieke partijen die ‘duurzaamheid’ nu in hun programma opnemen, moeten ook het lef hebben om de ‘beschermde status van alle bomen in de openbare ruimte’ tot speerpunt te maken. Zouden we dat in het verleden vooral hebben gemotiveerd vanuit de belangen voor flora en fauna, nu gaat het om het welzijn van mens, dier en plant. Met dank aan die mens, in dubbel opzicht. Doe als mens iets terug: stem bij de raadsverkiezingen op een politieke partij die ervoor zorgt dat het bomenbestand in de gemeente verantwoord groeit i.p.v. onverantwoord afneemt.
We kunnen klimaatverandering niet meer voorkomen, we kunnen wel de schade beperken en inspelen op wat we kunnen verwachten: klimaatadaptatie. Het zal o
p gezette tijden enorm regenen: dus bomen en struiken erin en plavuizen eruit, zodat al dat regenwater in de bodem kan zakken en de natuur haar zuiverend werk kan doen.

Biodiversiteit

Duurzaamheid, biodiversiteit….. dikke woorden. Als je het nu over duurzaamheid hebt, ben je eigenlijk al een dino. Er zijn alweer, nieuw dikke woorden waar je achteraan moet jagen. Ik heb de pest aan dat woord duurzaamheid. Dat heb ik sinds een minister de maximum snelheid op snelwegen verhoogde omdat moderne auto’s een tikje milieuvriendelijker zijn. Dat heb ik sinds meer afval produceren geen punt is omdat dat afval nu toch hergebruikt kan worden.
Vreemd vind ik het dat het begrip duurzaamheid niet direct gelinkt wordt aan het begrip biodiversiteit. Biodiversiteit was het toverwoord uit 2010. Biodiversiteit is de totale hoeveelheid flora en fauna die we hebben, alle soorten planten en dieren. Met elke planten- of diersoort die uitsterft, verdwijnt mogelijk een soort van onschatbare waarde. Misschien zijn we de plantensoort kwijt die ons van alzheimer had kunnen verlossen. Misschien….
Onze biodiversiteit staat zwaar onder druk. Als we ergens spaarzaam mee om moeten gaan, als we iets niet moeten verspillen dan is het onze soortenrijkdom. Dan ben je duurzaam bezig.
Weet u wie de ambassadeur van de biodiversiteit in de gemeente Gilze en Rijen is? Juist, de steenuil, een vogel die het o.a. goed doet in Gilze Zuid-West. In het gebied dus waar gebouwd gaat worden.

Foto’s PastoorGillisstraat: Frans Seelen; steenuil: geleend

Keer terug