Column Will van Riel

Avonturen met bomen

Geplaatst op: vrijdag 17 maart 2017


Over een esdoorn, twee platanen en lindebomen

Noorse esdoorn

In het Weekblad staat mooie informatie over de esdoorn die nu nog tegenover de Laverije staat. Al in 2014 gaf ik die boom de monumentale status. Deze esdoorn mag nu waarschijnlijk op reis. Voor mijn geestesoog zag ik de wethouder al met een shovel door Rijen crossen op zoek naar een plek. Achter de haast makende shovel liepen wat burgers met gebalde vuisten. ’Niet voor mijn huis’ schreeuwden  ze. Ze hadden de wethouder zojuist uit hun wijk gejaagd.
Wat ik mooi vind aan de ‘stukjes’ van Brigitte Laurijsen is dat ze op zoek gaat naar verhalen en foto’s. Als je al oud bent, kan er veel over je verteld worden. Uiteraard vind ik dat oude bomen van onschatbare waarde zijn. Daar horen die verhalen ook bij. Het gaat hier niet om zomaar om een boom in een bos tussen tientallen soortgenoten. Juist aan een solitaire boom hangt een hele geschiedenis. Hoeveel opa’s hebben niet de zaden van de esdoorn in de lucht gegooid om de lach op de gezichten van hun kleinkinderen te zien als die zaden vervolgens keurig wentelwiekend op het gras neerdaalden. Op de foto zie je er eentje 'staan’. Het zaadje heeft zijn penwortel al in de grond geboord. De ‘vleugel’ staat kaarsrecht. Binnenkort ontvouwen zich twee heldergroene blaadjes. Zo is de rode esdoorn ook ooit begonnen.     
Het verplaatsen van deze esdoorn is een sterk staaltje en daar heb ik wel bewondering voor. Veel gelukkiger zou ik geweest zijn als de architect van dienst de boom in zijn ontwerp had opgenomen.   

Twee platanen

Geen extra bomen in Rijen’, het was maar een piepklein berichtje in de krant, bovenaan in het hoekje van pagina 9. De GoudsmitHoff-bewoners ‘krijgen gelijk’. Ze hebben geen gelijk, want er is geen sprake van overlast of minder lichtinval. ‘Het gekregen gelijk’ danken ze aan het college, de burgemeester en de wethouders dus.
Vorig jaar stonden we met drie platanen in de Julianastraat. Daar zou de aftrap gegeven worden van de aanplant van 50 monumentale bomen. Drie nieuwe platanen zouden de bomenlaan langs de Julianastraat gaan versterken. Niet dus als boze bewoners op de wethouder afstevenen terwijl ze juist ferm een schop in de hand heeft om het plantgat rond een al geplaatste plataan dicht te gooien. Uiteindelijk levert ze haar schop in en zegt dat de leverancier de twee resterende platanen maar mee terug naar de kwekerij moet nemen. Het college had de daad bij haar woorden moeten voegen, even stevig in de schoenen gaan staan en zeggen: ‘Geen gelijk, dus die bomen worden geplant.’            

Lindebomen

U snapt dat de NLGR nogal eens in het gemeentehuis te vinden is. Wat u niet kunt weten, is dat we dan vaak even door de Pastoor Gillisstraat rijden. Ook dat was ooit een strijdtoneel van burgerparticipatie met de lindebomen als inzet. Ik meen al vanaf 2007. Een deel van de bewoners was voor ‘kappen’, een ander deel voor ‘behouden’. De straat moest op de schop, dus was de gemeente ook voor kappen. Inzet van de NLGR: kandelaberen. Als je een boom kandelabert, snoei je de boom ver terug. Of beter gezegd: zet je er de zaag in totdat de boom er als een kandelaar uitziet. Bij bepaalde boomsoorten kan dat.

Lindebomen zijn zeer waardevol, vooral voor bijen. Die komen op de rijke nectar van de lindebloesem af. Zo komen we aan de bekende lindehoning. Lindebomen zijn ook geliefd bij bladluizen. Een lindeboom heeft zelfs zijn eigen soort luis, de lindebladluis uiteraard. De luizen steken hun zuigsnuit in het blad en ‘drinken’ zo het sap. Daarvan produceren ze honingdauw. Dat wil je liever niet op je auto hebben, maar het is wel voedsel voor mieren, wespen en ook bijen. De luizen zijn op hun beurt voedsel voor lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen.
Toch is de linde heel geschikt om in een woonomgeving aan te planten. Wel kun je dan beter voor een krimlinde of een zilverlinde kiezen, omdat de zomerlinde wel erg plakgevoelig is.
Uiteindelijk zijn de bomen in 2016 gekandelaberd, met uitzondering van de poortwachters: de twee bomen aan het begin van de straat. De ‘straat’ gaat nu haar tweede lenteseizoen in. Ga in de komende weken enkele malen kijken en geniet.  

Foto’s Will van Riel 

Keer terug