Nieuwsarchief

5 april a.s. Voorjaarslezing

Geplaatst op: donderdag 2 maart 2017


De veelvraat, de rietvink, het groot avondrood, de gele eenstaart, het boterbloempje, het papegaaitje, de draak, het kroonvogeltje, bloeddrupjes, het kameeltje en de gelduil. Waar gaat dit in hemelsnaam over? Zijn het de louche maatjes van Willem Holleeder of zo? De leden van een motorbende dan. Nee hoor, ben gerust. Het zijn allemaal nachtvlinders, met prachtige namen bovendien. Misschien komen ze voorbij in de voorjaarslezing van de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen op 5 april in De Schakel te Gilze. 

We kennen ze eigenlijk wel een beetje en toch ook weer niet. Het fladdert ’s nachts rond lantaarnpalen, bij ons buitenlampje en ze zitten vaak tegen het keukenraam geplakt. En soms heel hoog, echt in de toppen van bomen, bijna onvindbaar. Kleine, wat bruine vlinders met fantastische schutkleuren, dan weer fel van toon en opvallend getekend. Juist door hun veelal verborgen leefwijze is er veel te vertellen over deze fascinerende diertjes. Dat sommige soorten niet 's nachts maar juist overdag vliegen bijvoorbeeld. Of dat vele vrouwtjes zonder vleugels door het leven gaan. Hoe ze te vinden en te lokken met stroop.

Wij zien u graag op de voorjaarslezing 2017 van de NLGR. Over nachtvlinders dus. Deze wordt gehouden in De Schakel te Gilze op woensdag 5 april en begint om 20.00 uur. Om een uurtje of 10 zijn wij klaar. Opgeven hoeft niet. Leden en niet-leden, jong en oud: u bent allen van harte welkom.

Bioloog Frans Post, expert op dit gebied, zal ons inwijden in de geheimen van de nachtvlinders.

Keer terug

nachtpauwoog.jpg