Nieuwsarchief

Help het gezelligste vogeltje van Nederland ...de mus!

Geplaatst op: maandag 6 februari 2017


Elke morgen en avond houden mussen een gezamenlijke “mussenvergadering” wat in onze oren klinkt als een gezellig gekwetter. Het zijn hartstikke leuke vogels en ze vinden het fijn om in de directe omgeving van mensen te leven, bij ons dus!

Al is de mus nummer 1 in Nederland bij de nationale vogeltelling, toch gaan hun aantallen hard achteruit. Samen kunnen wij de mus helpen door te zorgen voor extra broedgelegenheid, dus plaatsen waar ze hun nestje kunnen maken en hun eitjes kunnen leggen. Wij hebben mooie mussenflats voor ze gemaakt.

Ook kunnen wij zorgen voor extra voedsel door het planten van musvriendelijke struiken en hagen of zelfs fruitbomen. Hierin vinden de vogels voedsel om hun jongen groot te brengen. En ook heel belangrijk, hierin kunnen ze schuilen als er vijanden op de loer liggen, zoals roofvogels, kraaien of poezen.

Je kunt ook in de tuin een hoekje maken met wat wit zand, daarin gaan ze zand-badderen, heel mooi om te zien. Of zet een schaaltje met water klaar zodat ze ook altijd wat te drinken hebben en ook hierin kunnen ze badderen.

Er is nu een speciale actie voor alle bewoners van Gilze en Rijen om goedkoop struiken en nestkasten aan te schaffen. Zo helpen we allen het leukste vogeltje van Nederland, de mus.

Kijk op de site van www.defruitboogerd.nl en bestel alles voor slechts de helft van de prijs, de andere helft betaalt de Gemeente namelijk voor jou.

Werkgroep “Nestgelegenheid” van de Natuur- en andschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR).


 

Keer terug

foto1.png